top of page

Jóga - věda o životě

Nedá mi to, než citovat výstižná slova slavného učitele jógy a lékaře Dr. svámího Gítánandy, jež o józe hovořil takto:

"Jóga bývá nazývána vědou, uměním, filozofií, náboženstvím, módou a fanatismem. Je vším tím, a přece ničím z toho, neboť to vše závisí na studentovi, na jeho vlastní kontrole vnímání i konceptů a na jeho vědomé a racionální mysli....

...jóga je vlastně způsob života, způsob, jak integrovat celou svou povahu, takže všechny aspekty vašeho života začnou pracovat v harmonii jeden s druhým...

...jóga je obratnost v jednání...".

Dále autor hovoří o termínu slova "jóga" a překládá jej z nejstaršího jazyka světa - sanskrtu a hovoří o tom, že kořen slova "judž" znamená spřáhnout, sjednotit, stát se jedním. Sw. Gítánanda také velmi příhodně poukazuje na slova "to yoke" v angličtině, "conjungere" ve francouzštině a nakonec překladatel na naše "jho" v češtině, vše ve významu spřáhnout. Jóga, tedy souhrně řečeno, doslova znamená SPLYNUTÍ BEZ ODLIŠENÍ.

Jóga je velkým "balíkem" mnoha technik, které všechny vedou ke zdraví, radosti a stálého pocitu štěstí. Nezahrnuje pouze tělesná cvičení, ale mnoho dalších metod a technik jako jsou dechové techniky, očistné techniky, relaxační, meditační aj. Terapeutická jóga využívá stejných technik, přistupuje k člověku z holistického hlediska (celistvého) a napravuje to, co je disharmonické. Léčí přirozeným způsobem a obnovuje v člověku jeho přirozené obranné a léčivé mechanismy. Člověk se tak může vyhnout drastickým účinkům chemických léků a invazivních metod a pomoci si de facto sám přirozeným způsobem. Jóga jako terapie ukazuje člověku jeho směr a zejména (třeba i pomalým způsobem) upravuje životní styl člověka tak, aby byl prospěšný, zdravý a plný pohody a klidu.

Jóga je tedy cestou, jak dosáhnout sebe sama, poznat sám sebe a být si vědom sám sebe. Je to způsob, jak dojít k Pravdě, ke svému božství, k Bohu.

Speciální článek
Poslední články
Archív
Vyhledávání podle tagů
Zatím žádné štítky
Sledujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page