top of page

Hypertenze

Esenciální hypertenze, tedy vysoký tlak krve, u něhož nejsou známy příčiny vzniku, se uplatňuje dle medicinální hypotézy multifaktoriální soubor příčin. Hovoří se o vysokém množství soli v potravinách, nedostatku pohybu, pobývání v uzavřených prostorách bez dostatku pobytu na čerstvém vzduchu, tučná jídla, přejídání..., ovšem z dlouhodobého pozorování mi vypplývá, že nejvýraznějším faktorem příčinou vzniku hypertenze je STRES a neschopnost zpracovávat stres.

Hypertenzí jsou íce postiženi muži a věk vzniku hypertenze se v cvilizovaných zemích stále snižuje.

Jaké jsou k tomu důvody?

Z mého pohledu a zkušeností, z toho, jak vnímám naši nemocnou společnost, jsou příčiny více než zřejmé a věřím, že pokud se společnost nevzpamatuje, tento trend bude nadále pokračovat. Naše společnost doslova trpí neskutečným množstvím tužeb a přání; chceme mít lepší práci, bydlení, peníze, dovolené...honíme se, žijeme v neustálém poklusu, akce střídá akci, informace je vzápětí vyměněna za další informaci. Tlak zaměstnavatelů se stále zvyšuje, tlak se zvyšuje všude okolo nás a v nás samých kumuluje. Ten, kdo si tuto vnitřní kumulaci neuvědomuje a nepracuje s ní, je vystaven velkému riziku, že tlaková kumulace dovede cévy a svaly v trvalý stah. Tlak v řečišti se zvýší, proč by ne? Vždyť tlak je všudy přítomný, proč by se neměl zvýšit v řečišti? A zamysleme se, zůstane zvýšen pouze v krevním řečišti? Co tělní tekutiny? Vžyť jsme tvořeni zejména vodou...energií.

Z výše popsaného je zřejmé, že hlavní metodou léčby hypertenze pomocí jógy jsou vědomé relaxace, meditace, džapa apod. Umět uvolnit svaly přináší uvolnění stěn cév, uvolnění se přenáší nejen na tekutiny, ale doslova do každé buňky (kde je ovšem taktéž tekutina). Umět se uvolnit, je klíčem léčby hypertenze. Uvolnění svalů a potažmo celého fyzického těla se přenáší do mysli. Mysl je třeba vyprázdnit, zastavit těkající myšlenky na práci, starosti, povinnosti.

Dle individuálních potřeb sesetavuji plán praxe jógy pro osoby trpící hypertenzí a učím potřebné techniky. Vždy je pak na adeptovi, aby dokázal postupně přenés změny do každodenního života a za pomocí vnitřní sebekázně léčil sám sebe.

Speciální článek
Poslední články
Archív
Vyhledávání podle tagů
Zatím žádné štítky
Sledujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page